Taigi, vieną ramų vakarą, kai už lango braškėjo minus šešiolikos laipsnių žiema, Benius sau šiltai įsitaisęs žiūrėjo Simpsonus. Ir staiga užgeso monitorius. Tai bent nelaimė!

Kadangi aparatas jau senai pergyvenęs garantijos amžių, o kompiuterių parduotuvės ir remontininkai šiaip ar taip bankrutavo per visą šitą krizę, nusprendėm sutaisyti jį patys.

Monitoriaus melsva lemputė, kuri šviečia, kai šis įjungtas, vis dar rodė gyvybės ženklus, reiškia viltis yra – galbūt koks laidelis atsikabino, ar šiaip kokia detalė pasvilo (nors degėsių kvapo ir nesijautė). Vienu žodžiu optimizmo netrūko – spėju daugeliui, kaip ir mums, kažkada yra tekę laikyt lituoklį rankose, tad drąsiai ardom šį dvidešimt pirmojo amžiaus pradžios kūrinį (15-os colių skystų kristalų vaizduoklis).

Nuėmus plastmasinę   monitoriaus nugarą vaizdelis viduje gan skurdokas – dvi žalios plokštės, į viena kemšasi maitinimas, į kitą laidas iš vaizdo plokštės, pačių elektros detalių sulituotų į plokštes nesimato, tad ardom   toliau. Štai jau ir matome tvarkingai, greičiausiai kokio japoniško roboto ranka, susmaigstytas įvairiausias elektronikos detales bei mikroschemas, bet akivaizdžiai sudegusių nesimato, tik kažkoks saugiklis pasirodė įtartinas, labai jau pilkas jo stikliukas. Japonai kažkodėl įmontavo jį taip, kad nepavyktų jo išimti sveiko arba neišlitavus lizdo. Mums, tiesa, nepavyko nei tas nei tas variantas – išlaužėm su lizdu. Dabar aišku klausimas, kaip buitinėmis sąlygomis patikrinti, ar jis geras. Prisiminiau tokį atradimą, kad viena ranka įsikibus į kompiuterio korpusą, o kita liečiant radiatorių krečia silpna, bet jaučiama elektros srovė (įdomu, ar visur taip). Taigi baksnoju viena ranka saugiklį į radiatorių, o kita laikausi įsitvėręs kompiuterio, mūsų nelaimei pajaučiu kaip elektra bėga iš vienos rankos į kitą. Vadinasi saugiklį išlupom be reikalo. Vietoj jo įlitavom gabalą sąvaržėlės. Šitaip beeksperimentuodami kartas nuo karto įjungiame maitinimą su viltimi, kad gal ką netyčiom paklibinom ir viskas užveiks. Ale ne viskas taip paprasta, užtat šitaip bejunginėdami išsiaiškinome, kad monitorius iš tikrųjų veikia, tik nešviečia – prikišus stalinę lempą labai arti ekrano plokštumos buvo galima matyti, kad vaizdas yra.. Puiku! Beliko tik išsiaiškinti iš kur monitoriuje atsiranda šviesa. Monitorius gan senas, tad greičiausiai jis apšviečiamas mažytėmis fluorescencines lempomis (tos pačios ilgos kur būna mokyklose ir pan.) – ne taip kaip mandri naujoviški monitoriai su RGB LED apšvietimu, kur šviečia kiekvienas pixelis, na bet čia ne apie tai (kam įdomu paskaitykit: LED Backlights). Į du ekrano kampus nukeliauja po dvi poras laidelių, greičiausiai maitinimas, sveikas protas bando pakišt logišką mintį – kad vargu ar galėjo sugesti dvi lempos iš karto, bet kaip čia dabar nepamatysim tų lempų kai jau tiek padaryta. Ardom toliau, beliko tik ta dalis kurioje ekranas ir, kaip viliamės, lempos. Atkabinus kažkokias plastmaskes nuėmėm patį ekraną – plonytis, gal pusantro milimetro ir toks dalinai permatomas, toliau trys kažkokie skirtingo skaidrumo plastmasiniai lakštai, po to skaidrus stiklas gal penkių milimetrų storio ir baltas fonas. Kol kas nesuprantam kur tos lempos, gal jų nėra. Bet išėmus tą stiklą, pamatėme rėmo viršuje ir apačioje dailiai įguldytas net keturias plonytes lempeles – dar mažesnė tikimybė, kad perdegė būtent jos, greičiausiai kaltas pats mechanizmas, kuris įžiebia jas. Bet čia mums jau per gudrios technologijos, kad suremontuotumėm su savo masyviu lituokliu. Taigi, galų gale turime gabalais paskerstą pusiau veikusį monitorių..

Bet dar ne pabaiga! Prisiminėm, kad pats ekranas vaizdą rodo, tad kodėl gi nepakišus jam stalinės lempos:) Greitai ant stalo sujungiam reikalingas jungtis, atsargiai įkišame elektros laidą, įjungiame kompiuterį ir ką jūs manot, trumpam pasijutom kaip kokiam star-trek erdvėlaivyje, kur vaizdai skraido tiesiog ore, tik šiuo atveju vaizdas ant rankose kabančio permatomo LCD stikliuko. Na o toliau jau viskas paprasta – ekraną atrėmėm į stalinę lempą, virš jo, vietoje paveikslo, pakabinome elektrinę dalį su schemomis ir viską pajungėm, ir galima toliau žiūrėti Simpsonus!

http://www.metacafe.com/watch/3916325/